Repík Lekársky patrí k najznámejším a najobľubenejším liečívím rastlinám. V starovekom Grécku bol Repík lekársky rastlinou zasvätenou bohyni Pallas Aténe. Jeho liečivé účinky opísal nbapríklad rímsky spisovateľ Plínius Starší, ktorý je autorom prírodopisnej encyklopédie Naturalis Historia, či grécky botanic a lekár Pedanius Discorides. Vo folklóre sa verilo, že ak sa mladý Repík lekársky uloží pod hlavu spiacej osoby, tá sa neprebudí kým sa rastilna neodstráni. Používal sa tiež na zaháňanie zlých duchov, chránil pred škriatkami, zlom, jedom a slúžil na odvrátenie čarov a zisťovanie prítomnosti čarodejníc.

Repík lekársky rastie najmä na vápencových pôdach, v krovinách, na lúkach, pasienkoch, rúbaniskách, riedkych lesoch. Skrátka ho nájdeme bežne vo voľnej prírode. Repík lekársky kvitne od júna do augusta. Zberá sa hneď keď začína kvitnúť, pokiaľ nemá rastlina nepríjemní lepkavé semená. Liečivou časťou Repíka lekárskeho sú listy a mäkká časť kvetného stvolu (bezlistá stonka zakončená kvetom).

Repík lekársky, ako mnoho iných rastlín, má veľmi široké využitie. Jeho výhodou je, že je neškodný  a nezaťažuje vnútorné orgány a preto ho možno užívať denne. Pri vonkajšom použití vo forme obkladov ho môžeme použiť pri liečbe popálenín, zle sa hojacich rán, zastavenie krvácania a kožných ochoreniach. Repíkový čaj lieči všetky choroby vnútorných orgánov. Týka sa to hlavne pečene, žlčníka, pankreasu, dvanástnika, obličiek a žalúdka. Pomáha pri hnačkách, čistí žlčové cesty, pomáha rozpúšťať žlčové kamene a piesok (tu je dôležité pravidelné a dostatočne dlhé užívanie). Taktiež napomáha pri liečbe porúch pečne a látkovej premeny, pri kĺbových ochoreniach zápalového pôvodu. Tiež posilňuje obranyschopnosť organizmu. Čaj tiež možno kloktať pri bolestiach v krku a pri zápaloch ústnej dutiny. Je známe že silný odvar z Repíka lekárskeho je ako kloktadlo najlepším liekom na presilené a inak choré hlasivky. Preto sa odporúča napríklad rečníkom, učiteľom, spevákom atď. Liečivé účinky má aj repíkový kúpeľ, ktorý pomáha pri opuchnutých kĺboch, bolestiach nôh a hemeoroidoch.

Čaj z Repíka lekárskeho si pripravíte z 1-2 lyžičky rastliny, ktoré necháte vylúhovať v 2dcl vriacej vody približne 10 minút. Čaj lieči choroby vnútorných orgánov hlavne pečene, žlčníka, pankreasu, dvanástnika, obličiek a žalúdka. Čaj možno aj kloktať pri problémoch v ústnej dutine.

Na kúpeľ z Repíka Lekárskeho potrebujete 200-250 gramov sušeného. Repík zalejte v hrnci 2 litrami vriacej vody a nechajte lúhovať 25-30 minút. Potom odvar vylejte do vane a dopustite si teplú vodu. Kúpeľ uvoľní telo a pomôže pri problémoch s kĺbami, kožných ochoreniach a hojení rán.

Obklad z Repíka lekárskeho pripravíte zo 4 čajových lyžičiek rastliny, ktoré zalejete 2dl vody. Nechajte lúhovať 15-25 minút. Takto pripravený čaj sceďte a teplý prikladajte na tampóne, gáze alebo obväze na rany a jemním masírovaním opatrne vtierajte. Obklad nechajte pôsobiť 30 minút a potom ranu opláchnite vodou.