Rumanček kamilkový (lat. Matricaria chamomilla) má dlhú históriu, počas ktorej sa stal jednou zo základných liečivých bylín. Túto jednoročnú bylinku známu svojou aromatickou vôňou poznali už v antickom Grécku. Pre jej balzamovú vôňu ju nazývali „jablkom Zeme“. Poznali ju aj starovekí Egypťania, pre ktorých bol rumanček posvätnou rastlinou boha slnka Ra.  V ukrajinskej heraldike rumanček symbolizuje bohatstvo okolitej prírody. V počiatkoch kresťanstva rumanček nazývali „labuťou bylinou“. V Súzach a Babylone bol považovaný jeho žltý stred za znak  Božieho slova a jeho biele okvetné lístky predstavovali šírenie slova po svete počas aktu stvorenia.

Rastie na poliach a lesných lúkach, pre mnohých známy ako harmanček alebo kamilky. Kvety rumančeka kamilkového sa zbierajú od mája do augusta. Tento všeliek pomáha pri plynatosti, bolestiach žalúdka, horúčkach či bolestiach zubov. Pôsobí upokojujúco, mierni zápali každého druhu a zázraky robí aj pri dezinfekcíach rán.

Rumanček kamilkový rastie prirodzene ako poľná burina a na rumoviskách. V poslednej dobe sa tiež pestuje v poľných kultúrach. Nie je náročný na pôdu, preferuje ale hlinité pôdy s vyšším obsahom živín. Rumanček nemá vysoké nároky na životné podmienky, preto ho môžeme nájsť takmer všade. Kvety rumančeka sú jedinou časťou rastliny, ktorá sa používa pri liečebných účeloch. Zber prebieha celé leto, najlepšie počas slnečných dní okolo obeda, aby sme vedeli rozoznať čo najlepšie rôzne odrody. Rastlinky sa jemne odstrihávajú a zberajú sa celé s krátkou stopkou a kvetom . A aby sme sa motivovali, tak sa hovorí: „Jeden doma usušený kvet vydá viac vône a chuti ako celé vrecúško kúpeného čaju.“ V stredoveku rumanček ľudia dokonca šľachtili na odrody so zdvojeným kvetom. Sušenie kvetov by malo byť čo najrýchlejšie, aby si zachovali svoju prenikavú aromatickú vôňu.

Rumanček je už dlho považovaný za univerzálny všeliek, a to oprávnene. Jeho účinky sú preukázateľné pri množstve chorôb a zdravotných ťažkostiach. Kvet bylinky obsahuje silice s bisabolom, flavonoidmi… Priaznivo tak pôsobí pri črevných a žalúdočných poruchách a problémoch ako žalúdočné vredy, alebo hemeroidy. Jeho pitie tiež napomáha obnove črevnej mikroflóry.

Vďaka obsahu silíc pôsobí protizápalovo a dezinfekčne. Rumanček ničí baktérie a likviduje jedovaté látky v tele. Dokáže pomôcť aj pri bolestiach zubov, kedy sa odporúčame každodenné kloktanie. Vo forme čaju má aj jemný sedatívny účinok. Kúpeľ z usušených kvetov má zase relaxačný efekt na nervový systém. Rumančekové kúpele a obklady sú tiež vhodné na zle sa hojace rany, kožné vyrážky alebo popáleniny. Inhalácia rumančekovej pary pomáha pri astme, sennej nádche, či bronchitíde. Rumanček stimuluje činnosť bielych krviniek a činnosť imunitného systému a tiež pomáha zmierňovať menštruačné kŕče a pomáha pri vaginálnej mykóze.

Čaj z rumančeka si pripravíte z 1 PL. rozdrvených kvetov zaliatej 250ml vriacej vody, nechať lúhovať 5-7 minút. Jeho pitie zmierňuje bolesť a kŕče, ukľudňuje, pomáha proti nespavosti (nepiť tesne pred spaním, lebo je močopudný), pomáha pri reumatoidnej artritíde, bolestiach chrbtice, znižuje teplotu a má protizápalový účinok. Pomáha pri problémoch s tráviacim traktom a chorobách žalúdka a čriev. Patria sem napríklad žalúdočné kŕče, problémy s hrubým črevom, gastritída, plynatosť, zvýšená tvorby žalúdočnej kyseliny, pri bolestiach obličiek, pečeni a žlčníku. Pri žalúdočných vredoch a vredoch na dvanástorníku sa pije rumančekový čaj po dúškoch pretože nielen stíši bolesť, ale aj pomáha pri liečbe. Pri problémoch s močovým mechúrom a bolestivom močení sa prikladajú na podbruško obklady a pije sa teplý čaj.

Rumančekový kúpeľ si pripravíte zo 100g bylinky, ktorú vylúhujete 5 minút v 1l vriacej vody. Následne prilejete výluh do naplnenej vane alebo si môžete spraviť iba kúpeľ postihnutého miesta. Rumanček takto napomáha pri zápaloch pohlavných orgánov, kŕčoch maternice, problémoch s močovým mechúrom, relaxuje organizmus, pomáha pri kožných chorobách, pri nadmernom potení sa, zápche, reume a hemeroidoch.

Rumančekový olej si pripravíte tak, že do prázdnej fľaše dáte až po vrch kvety rumančeka a tie potom zalejete kvalitným, za studena lisovaným olejom (môže byť aj olivový).  Následne zmes necháte 14 dní na slnku, potom scedíte a prelejete do čistej fľaše. Olej skladujte na tmavom mieste. Použiť ho môžete pri masáži. Pomáha pri reume, boľavých kĺboch, ale aj pri teplote. Ukľudňujúce účinky má aj pri bronchitíde či astme, kedy sa olejom natiera hrudný kôš. Liečivé účinky má aj na suchú a popraskanú pokožku, hematómy a pri liečbe akné. Postihnuté miesta sa natierajú 3-5x denne.